Χανιά

Η πόλη που θα κλέψει την καρδιά σας με την πρώτη ματιά!

ΧΑΝΙΑ

Ανακαλύψτε την πόλη βήμα βήμα...

Για πολλούς τα Χανιά είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Μνημεία κάθε εποχής, καταγάλανες παραλίες, πλούσια νυχτερινή ζωή και υπέροχα τοπία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Όποια εποχή κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε τα Χανιά ένα είναι σίγουρο. Θα φύγετε μαγεμένοι!

Η ιστορία των Χανίων

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η αρχαία Κυδωνία (όπως ονομαζόταν τα Χανιά στην Αρχαιότητα) χτίστηκε από τους Μινωίτες στο λόφο Καστέλι. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε με βάση το πλεονέκτημα που πρόσφερε στην άμυνα των κατοίκων. Η πόλη αποτελούσε σημαντική πόλη-κράτος της Κρήτης κατά τη Μινωική εποχή. Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Κρήτη η Κυδωνία ήταν η πρώτη πόλη που αντιστάθηκα, όμως δεν τα κατάφερε. Το 828 μ.Χ. ολόκληρη η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Αράβων και το όνομα της πόλης άλλαξε σε Al Chanea, καταλήγοντας στη σημερινή ονομασία, τα Χανιά. Το 961 μ.Χ. η πόλη ελευθερώθηκε, ενώ το 1204 μ.Χ. οι Ενετοί κατέκτησαν την Κρήτη, ενώ ήταν αυτοί που οικοδόμησαν το φρούριο στο λόφο Καστέλι. Το 1645 οι Οθωμανοί που είχαν κυριεύσει την Κρήτη κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης. Πολλές επαναστάσεις κατά των Τούρκων ξεκίνησαν από το νομό Χανίων με αποκορύφωμα την επανάσταση του 1821. Τελικά το 1913 οι Τούρκοι αποχωρούν οριστικά από το νησί, η Κρήτη ενώνεται με την υπόλοιπη χώρα και τα Χανιά αποτελούν πλέον έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Ελλάδα.

Μουσεία

Ιστορία που χάνεται στους αιώνες!

Επισκεφτείτε κάποιο από τα Μουσεία των Χανίων και θαυμάστε μοναδικά εκθέματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκθέσεις από τη Γεωμετρική Περίοδο ακόμα (10ος – 8ος αι. π.Χ.). Στο Ναυτικό Μουσείο θα δείτε κειμήλια που ανασύρθηκαν από το βυθό. Και στα γύρω χωριά όμως, υπάρχουν αρκετά Λαογραφικά Μουσεία που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο! Στα Χανιά, θα βρείτε επίσης, κάποια πιο ιδιαίτερα Μουσεία όπως Τυπογραφίας, Σχολικής Ζωής, Σύγχρονης Τέχνης και Χημείας.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Θαυμάστε την πλούσια ιστορική κληρονομιά μας!

Στο νομό υπάρχουν αρκετοί Αρχαιολογικοί Χώροι σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας από τα Χανιά. Ξεκινούν από τον 11ο αι. π.Χ. και φτάνουν ως την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι πιο γνωστοί είναι η Άπτερα (ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ), το Παλαιόκαστρο και το Κάστρο Ιντζεδίν (ιδρύθηκαν επί Τουρκοκρατίας), η Αρχαία Κυδωνία (από όπου και ξεκινά η ιστορία της πόλης των Χανίων), η Αρχαία Φαλάσαρνα (σημαντικό λιμάνι της Κρήτης τον 4ο αι.) και η Πολυρρήνια που χρονολογείται τον 8ο αι. π.Χ.

Εκκλησίες και μοναστήρια

Αναπόσπαστο Ελληνικό στοιχείο

Στα Χανιά υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια με πληθώρα πιστών να τα επισκέπτονται για να προσκυνήσουν. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης, έχοντας συμβάλει σημαντικά στην Ιστορία της. Η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές και η Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων είναι ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια του νησιού.

Η υπόλοιπη Κρήτη...

Κάθε γωνιά του νησιού είναι μοναδική! Κάθε περιοχή έχει το δικό της ύφος και θα σας γεμίσει με μοναδικές εμπειρίες.

χανιά κρήτη - Porto Veneziano Hotel

Νομός Ρεθύμνου

Θαυμάστε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς όπως το οροπέδιο της Νίδας. Επισκεφτείτε τη γραφική πόλη του Ρεθύμνου με το Φρούριο της Φορτέτζας και το Φάρο. Μην παραλείψετε τη λιμνοθάλασσα Πρέβελη με την ομώνυμη παραλία και την παραλία Μπαλί.
χανιά κρήτη - Porto Veneziano Hotel

Νομός Ηρακλείου

Ζωηρή πόλη, σπουδαίοι Αρχαιολογικοί Χώροι, καθαρές παραλίες και παραδοσιακά χωριά. Αν βρεθείτε στο Ηράκλειο πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού, το χωριό Μάταλα και την παραλία του Βοϊδομάτη.
χανιά κρήτη - Porto Veneziano Hotel

Νομός Λασιθίου

Στο νομό αξίζει να επισκεφτείτε κάποιες από τις υπέροχες παραλίες, όπως οι λευκόχρυσες εξωτικές αμμουδιές των νήσων Χρυσής και Λεύκης, το φοινικόδασος Βάι. Μην παραλείψετε τον γραφικό Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού, που είναι χτισμένος στον κόλπο του Μιραμπέλλου, όπως και το διάσημο νησί Σπιναλόγκα.